Hoe doe je een zoekwoordenonderzoek?
Nu we weten dat dat het belangrijk is om een zoekwoorden analyse te maken, zijn we nu op het punt gekomen hoe je een zoekwoorden onderzoek op stelt.
Ik begin altijd met een onderscheid te maken tussen:
- Zoekwoord onderzoek bestaande pagina’s
- Zoekwoorden onderzoek nieuwe pagina’s
Door deze scheiding aan te brengen zorg ik er voor dat de focus eerst komt te liggen op wat je al hebt en wat al geïndexeerd is. Later zal ik wat dieper in gaan op hoe je een die 2 types van een zoekwoorden analyse uitvoert.
Voor nu is het goed om wat dieper in te gaan op type zoekwoorden. Er zijn verschillende type zoekwoorden met de bijhorende zoekwoord intentie. Voordat we naar de verschillende zoekwoord types gaan wil ik eerst het zoekwoord intentie bespreken.
Zoekwoord intentie
Zoekwoord intentie geeft aan welke intentie de zoeker heeft bij een zoekwoord opdracht in Google. Zoekwoord intentie wordt gekoppeld aan het klant traject of customer Journey. Er zijn verschillende modellen rond de customer journey. Zo heeft Google de volgende customer journey samengesteld.


- SEE
- THINK
- DO
- CARE
Ik hanteer een iets uitgebreider klant traject, maar in essentie is hij niet veel anders:
- Attention
- Awareness
- Discover
- Consider
- Customer
Door de combinatie te maken van de zoekopdracht en de fase binnen het klant traject kun je daar ook je tekst op aanpassen. In het volgende voorbeeld wordt dat duidelijk:
- Welke soorten schoenen heb je?
- Schoenen voor bij een smoking of rokkostuum.
- Hoeveel kosten lakschoenen?
- Waar kan ik lakschoenen kopen?
Elke van deze zoekopdrachten kun je koppelen aan een fase van het klanttraject. En elke fase vraagt om een andere benadering. Mooi he!
Zo kun je dus de bezoeker op je website veel beter van dienst zijn. Als iemand lakschoenen wil hebben voor een gala dan is een pagina over schoenen die bij een smoking passen overbodig. Hij heeft zijn keuze al gemaakt in het type schoen.
Nu wil hij waarschijnlijk iets weten over kwaliteit, prijs en waar hij dat kan kopen. Zoekwoord intentie levert je veel informatie op die je kan gebruiken in je teksten op je website. Je doelgroep is daar dus me gediend.
Zoekwoord type
Zoals ik eerder beschreef zijn er diverse zoekwoord types. Het algoritme van Google is zo intelligent dat het veel kan herkennen, zelfs sentiment. Dat vraagt dus om een goede aanpak om je tekst zo relevant mogelijk te maken zodat potentiële klanten die informatie krijgen die ze op dat moment zoeken.
De volgende type zoekwoorden vormen een goed geheel om een pagina goed te laten ranken.
- Hoofd zoekwoord
- Secundaire zoekwoorden
- Semantische zoekwoorden / LSI zoekwoorden
- Framing zoekwoorden
- Longtail- en short tail zoekwoorden
Hoofdzoekwoord
Elke pagina bevat een hoofdzoekwoord. Dit is het zoekwoord waar je op gevonden wil woorden.
Secundaire zoekwoorden
Dit zijn de synoniemen van het hoofd zoekwoord.
Semantische zoekwoorden / LSI zoekwoorden
LSI staat voor Latent semantic indexing. Bij het hoofd zoekwoord horen termen die er automatisch bij horen.
Als we het voorbeeld van lakschoenen nemen.
Naast lakschoenen zouden de volgende termen in de tekst verwerkt kunnen worden.
- lakschoenen heren C&A
- oranje lakschoenen heren
- zwarte veter lakschoenen dames
- zwarte lakschoenen dames met hak
- lakschoenen met hak
- lakschoenen kopen
- lakschoenen onderhoud
- hoge veterschoenen heren
Dit zijn de zoektermen afkomstig uit Google Suggest. Google Suggest wordt ook wel de gerelateerde zoekopdrachten genoemd die onderaan de Google pagina staan.
In Google Suggest worden die zoektermen getoond waar mensen ook naar zoeken. Die geven wat meer relevantie aan de pagina s van je website.
Je kunt Google Suggest of Google Gerelateerde Zoekopdrachten dus goed gebruiken om semantische zoekwoorden te vinden. Gratis en voor niets 😉
Het idee achter LSI zoekwoorden is wat zou er logischerwijs op een pagina terug moeten komen zodat je bezoeker zo goed mogelijk geïnformeerd wordt.
Een zoekwoord analyse gemaakt door een seo specialist zou je daar inzicht in moeten geven zodat je de content daar op kan aanpassen.
Framing Zoekwoorden
Framing zoekwoorden zijn de zoekwoorden die je verwerkt in je categorieën. Ze framen de content die je hebt geschreven. Geven extra context aan je tekst.
Zoekmachine optimalisatie in een combinatie van On page SEO en Off page SEO.
On page SEO houdt in dat je de tekst onderverdeeld in hoofdstukken en sub hoofdstukken. Op die manier kun je de zoekmachine zien hoe de tekst opbouw is en of die goed leesbaar is.
Deze hoofdstukken en sub hoofdstukken maak je door gebruik te maken van:
- Paginatitels
- H tags en alt tags
- Meta descriptions
In deze elementen verwerk je mogelijke zoektermen die er vervolgens voor zorgen dat de zoekmachine de pagina op een juiste manier kwalificeert.
Long tail- en short tail zoekwoorden.
Een Long tail zoekwoord zijn zoekwoorden met meerdere woorden. We nemen weer het voorbeeld van de lakschoen.
lakschoen is short tail
lakschoen heren is long tail
lakschoen heren kopen is long tail
Hoe onderhoud ik een lakschoen voor heren is long tail
Op een long tail zoekwoord zit minder concurrentie dan op short tail zoekwoord. De zoekopdrachten zijn gerichter daarmee stijgt dus het aantal gerichte bezoekers.
Nu we dit weten kunnen we eindelijk beginnen met het uitvoeren van de SEO strategie. Zoekmachine optimalisatie zonder een zoekwoorden onderzoek kan toch niet meer.