Pak je kans en begin met AMP

Leesduur: 5 minuten
AMP maak jij daar al gebruik van? In navolging van het eerdere blogbericht over de mobile first index, nu een blog bericht over een eventuele oplossing; AMP (Accelerated Mobile Pages)

Wat is het?

De vervolgstap van de mobile first index, is AMP. Het staat voor Accelerated Mobile Pages en is een project waar o.a. bedrijven als Google, Twitter, de New York Times en BBC samenwerken.

Het doel van dit project is om bezoekers, afhankelijk van het apparaat wat ze gebruiken (mobile, desktop of tablet), altijd een website te laten zien die geoptimaliseerd is voor het apparaat wat ze gebruiken.

Zo kan er bijvoorbeeld een achtergrond foto op een desktop website niet getoond worden op een mobiele versie van een website. Of er kan juist een button worden getoond met een telefoonnummer op de mobiele versie en op de desktop versie wordt een contactformulier getoond.

Waarom AMP?

Je hebt een website om je verhaal te vertellen aan geïnteresseerden. Daarnaast wil je dat de bezoekers van jouw website zo goed mogelijk geholpen worden met de vraag die ze hebben.

Om jouw bezoeker zo goed mogelijk van dienst te zijn heb je 3 dingen nodig:

  • Kwalitatieve content, die de vraag van de bezoeker beantwoord
  • De mogelijkheid om in contact te komen met je bedrijf
  • Een website waarbij de resultaten snel ingeladen worden

Uit onderzoek is gebleken dat bezoekers afhaken als ze moeten wachten op een webpagina die inlaadt. Dat geduld raakt nog sneller op als de bezoekers gebruik maken van een smartphone. (bron: Google)

Dus heb je een snelle website nodig. In een eerder artikel beschreef ik wat het belang is van een snelle website, als het gaat om vindbaarheid in zoekmachines. Online Doelen werkt al jaren met veel tevredenheid samen met Hipex. Naast uitstekende hosting, bieden ze geweldige service.

Een goed hostingpakket alleen is niet voldoende. Een webpagina die een bezoeker bekijkt moet voor een smartphone geoptimaliseerd zijn. En daar komt AMP naar voren. Het houdt technisch gezien in dat de pagina de minimaal benodigde informatie toont zonder bijvoorbeeld javascript.

En hoe werkt dat dan in de praktijk?

Sommige elementen op een mobiele versie van een website worden niet goed of slecht weergegeven. Zoals bijvoorbeeld een grote foto op de achtergrond. Dus dan wordt die foto niet ingeladen.
Een ander voorbeeld uit de praktijk is dat in de zoekresultaten geoptimaliseerde websites voor mobiel hoger gerankt gaan worden en een duidelijke amp vermelding krijgen.

Conclusie: “Met AMP versnel je de inlaadt tijd en verklein je de frustratie bij de bezoeker” En dat wil je toch als bedrijf…..

Wat zijn de voordelen

  • AMP heeft een voorkeurspositie in Google. Dit komt tot uitdrukking in de Top Stories carrousel en een speciaal icoon bij de zoekresultaten. Dit zorgt voor een hogere doorklik.
  • Pagina’s worden in de zoekmachines hoger gerankt. Mede door de snellere inlaadtijd.
  • Pagina’s tonen tekst en afbeeldingen en dat leest prettig.

Wat zijn de nadelen

  • Minder conversie opties. Dit komt omdat geavanceerde styling, formulieren en veel javascript niet te gebruiken zijn.
  • Moeilijker om je eigen identiteit over te brengen. Dit komt omdat het alleen tekst en afbeeldingen bevat.

Conclusie…Moet je mee met AMP?

Met de invoering van Mobile First Index in combinatie met het AMP project (waarbij veel internationale bedrijven aan mee werken.), mag je er van uitgaan dat de trendsetter in zoekmachine land vol inzet op mobiel.

Waar je als MKB bedrijf nu misschien trendssetter bent, zullen AMP pagina’s in de nabije toekomst standaard zijn.

Gezien de voordelen die het heeft in de zoekmachine Google Search, dit in combinatie met de enorme groei van het gebruik van smartphones, kan ik niet anders zeggen dat het me zinvol lijkt om deze kans als ondernemer of webmaster aan te grijpen. Op die manier kan je de bezoeker nog beter van dienst zijn en de concurrentie voorblijven.

Hoe implementeer je dit op je WordPress website

Als je een WordPress site hebt dan kan je AMP heel gemakkelijk toevoegen. Er zijn 2 plugins die je hiervoor nodig hebt:

Door Glue for Yoast SEO & AMP te koppelen met AMP verkrijg je technische correcte AMP pagina’s. Daarnaast zorgt de laatst genoemde ook voor mogelijkheden als het gaat om kleuren van linkjes en headers.

Mocht je na het lezen van dit artikel meer info willen hebben? Neem dan contact met me op